Lépe později, než-li nikdy...

Tento blog by měl připomenout historii cvičení v Libčicích, zejména pak libčické gymnastiky a všestrannosti a podpořit jejich další rozvoj...

neděle 15. prosince 2013

Velká Cena 8.11.2013 - OC Omega BRNO

Naši borci se zůčastnili:

-oficiální komentář Svět šplhu
První ročník VelkéCeny šplhu v OC Omega se konal 8.11.2013. Den byl bohužel stanoven pořadatelem na pátek, takže mnoho závodníků odmítlo účast kvůli časovým indispozicím (škola, práce, či lenost). Začněme lepší stránkou tohoto klání. Ač je to teprve podruhé, co byly tyto závody organizovány (loni byl nultý ročník), pořadatelé zvládli všechny organizační záležitosti na jedničku s hvězdičkou. Co do hodnoty cen, mohou tomuto závodu konkurovat snad jen klání v Příbrami a MČR. Bohužel nemalou kaňkou na tomto, jinak velice dobře fungujícím, závodu je uchycení lana. Pochvalme pořadatele za snahu vylepšit zavěšení (asi tak ve výšce 11m) nahrazením části lana tyčí. Řešení se zdálo být stejné, jako na dřívějších MČR v Olomouci, ovšem s tím rozdílem, že tyč nebyla ukotvena do stran a tak byl efekt bohužel nulový. Téměř všichni závodníci se pak potýkali s problémy, aby se do lana ve výšších metrech vůbec trefili. Těžili z toho ti, kteří mají styl méně dravý, za to plynulejší s méně sáhy. Dost bylo kritiky, více si jich opravdu brněnští nezaslouží! Přistupme tedy k samotnému závodu.
Pokud bychom to chtěli vzít od nejpočetnější kategorie (12ks), měli bychom opravdové dilema. Že je klasicky mužů nejvíce, není ničím zvláštním. Často se k nim početně přibližují dorostenci, ale aby měla kategorie žáků stejný počet jako mužů, to nepamatuji. Jak se říká mládí vpřed, takže to vezměme od těch nejpozději narozených - kategorie žáci. Zde s přehledem vedl Matěj Cígl, ovšem v posledním třetím kole jej překonal zdařilým výkonem David Buček. Matěj nenechal nic náhodě a vzal si prvenství zpět časem 4,50s. Již zmíněný David Buček, svěřenec SŠ Jílová (k tomuto seještě dostaneme) se totiž parádně předvedl v posledním kole, když dohmátl v čase 4,55s. Ze ZŠ Milénova přijel bojovat Jiří Hanáček, který si svým maximem 5,88s zasloužil třetí flek.
Dostáváme se k dorostencům, tedy o trochu starším borcům. Zde nebylo na prvním místě moc co řešit, suverén Pavel Macháň za podpory svých fanynek bez problému zvítězil (3,38s). Další dvě místa byla obsazena dvěma borci ze SŠ Jílová. Že vám toto něco říká? Zasvěceným čtenářům není třeba vysvětlovat, že právě této střední škole působí jeden z nestorů šplhu a to Miroslav Holomek. Po delší odmlce se opět vrací se svými nadějnými žáky (vzpomeňme na Tomáše Petra). Oba dva soutěžící se vyznačovali velkou silou, ovšem jejich rozburácený a silně nevyrovnaný styl naznačoval, že potřebují nějaké ty kilometry našplhat, aby tuto sílu dokázali ukočírovat a správně zúročit. I přes tyto nedostatky se podařilo Tomášovi Králíkovi dostat pod čtyřvteřinovou hranici, za 3,90s. Druhým jílovákem byl Jakub Knecht, který lezl vyrovnanější časy, přičemž nejlepší z nich dosáhl prvním pokusem - 4,20s. Jen o 0,03s za ním se umístil svým novým osobním rekordem (4,23sMatouš Havrlík. Nutno smeknout pokrývku hlavy před tím, že se Matouš potýkal se zvýšenou teplotou a studeným potem.
Poslední, nejstarší, kategorií byli muži, ke kterým se připojil i jeden senior. První flek si zasloužil Tomáš Filip, který si jej pojistil hned všemi třemi pokusy. Ač si najivně věřil na 6,70s, podařilo se zašplhat za 6,89s, s čímž byl ale v rámci podmínek spokojen. Jako loňský rok, obsadil druhé místo Martin Kubánek. I on se potýkal se svým přeceněním, když si nahlásil 6,99s, ale jeho nejlepší čas měl hodnostu 7,59s. Ve třetím pokuse to vypadalo nadějně, ovšem pokus se mu nakonec neměřil, pač nedohmátl. Síly má ale zjevně dost, takže se nechme překvapit, jak naladí formu na blížící se MČR. Poprvé ve své kariéře se umístil na stupni vítězů nedávný dorostenec a aktuální držitel dorosteneckého rekordu, Karel Janda. Též on neodhadl své možnosti a za svým nahlášeným časem (6,90s) zaostal poměrně hodně (7,82s). Jak jsem zmínil, poprvé se umístil mezi prvními třemi (v mužích), ovšem spokojen vůbec nebyl. Je to dáno tím, že si mimo soutěž zašplhal i vítěz mladší kategorie, Pavel Macháň, který dohmátl v rychlejším čase, nežli on. Nenechal se uspokojit ani argumentem, že ho to ještě minimálně rok nemusí trápit. To je totiž doba, po kterou bude Pavel působit ještě za dorostence (pokud se nenechá postaršit). Bramboru tentokrát bral předseda VVOŠ Vašek Kotlan (8,78s). Nerozluční bráchové Vašek a Jiří Kotlanovi (9,71s) byli protentokrát rozděleni Jakubem Nantlem ze Sokola KP, časem 9,08s. Posledním zmíněným jest Jiří Krejčí, který si jako organizátor vylepšil v domácím prostředí svůj osobní rekord - čas 9,90s.
Klání proběhlo v přátelském duchu a ve znamení perfektní organizace. Kritiky k lanu již bylo dost a tak nezbývá, než poděkovat pořadatelům a popřát mnoho zdaru do dalších let. Ještě připomeňme, že


výsledky si můžete nastudovat zde

Video České televize Report VC Brno

Žádné komentáře:

Okomentovat