Lépe později, než-li nikdy...

Tento blog by měl připomenout historii cvičení v Libčicích, zejména pak libčické gymnastiky a všestrannosti a podpořit jejich další rozvoj...

sobota 7. července 2012

VC Modřanský Tarzan (Praha) - So 26. 5. 2012


První letošní open air závod se již tradičně konal v pražských Modřanech. Až na technickou závadu s druhým dohmatovým čidlem proběhl závod bez problémů a diváci mohli shlédnout spoustu vynikajících výkonů a osobních rekordů. Také co do počtu nových závodníků byl tento závod celkem ojedinělý, protože skoro polovina startovního pole byla na tomto závodu vůbec poprvé. I co se týče počasí, ke kterému se pořadatelé modlili, se vydařilo. Bylo polojasno, příjemný mírný vítr a teploty lehce nad 20 stupňů Celsia, prostě jako na objednávku.
Jako první se nám na tomto závodě představila kategorie muži, což není úplně tradiční řazení pro ostatní velké ceny, ale na druhou stranu je to kategorie pro diváky asi nejzajímavější, s největší účastí a s největšími souboji o přední příčky. Letošní hlavní kategorie mužů se zúčastnilo celkem 25 závodníků a diváci mohli sledovat výkony v rozmezí 20 sekund, od úžasných téměř 6 s po heroické výkony nad 25 s. O první tři příčky se již celkem tradičně porvali Štěpán Muchka, Ondřej Košťák a Tomáš Filip. Nejlépe z tohoto souboje vyšel snad jako vždy Štěpán, který si svým výkonem 6,13 s ze druhého kola zajistil první místo. Druhý skončil Ondra, který svého nejlepšího času dosáhnul také ve druhém kole a jako třetí tedy skončil kdo jiný, než Tomáš, který svůj nejlepší čas vybojoval v kole čtvrtém, jež měl hodnotu 6,69 s. Tito tři borci byli také jediní, kterým se podařilo pokořit sedmisekundovou hranici. Zmiňme čtvrté místo, o které vedli celý závod souboj Jan Král a Daniel Martinec. Oba závodníci se téměř každé kolo předháněli a ve výsledku ze souboje vyšel lépe Dan. Časem 7,33 s si opět vylepšil své osobní maximum. Chce se říci „tento stroj na osobáky“, se zúčastnil sedmnácti velkých cen ve své kariéře mezi muži a z toho si dokázal vylepšit svůj rekord již potřinácté, což je neuvěřitelné. Jeho první linii osobáků v řadě, s počtem 9, bude ale překonávat asi již těžko. Za zmínku stojí například i výkon Filipa Šmejkala, který sice skončil na 8. příčce, nicméně s časem 7,78 s si vylepšil svůj osobní rekord, což je také po několikáté za sebou, tak mu držíme palce, ať mu jeho progresivní forma vydrží při nejmenším tak jako Danovi. Také zajímavé výkony předvedli ale i další závodníci, jedním z nich je i Michal Strnad, který si vylepšil svůj osobák skokem o více jak 4 vteřiny a jeho současný nejlepší čas tak činí 10,50 s. Zmíním také ještě Honzu Černého, Vladimíra Panušku a Ladislava Kubečka mladšího, kteří na závodech šplhali vůbec poprvé.
Na osmimetrovém laně závodí také seniorská mužská kategorie, která letos měla tři zástupce. Byli jimi Ladislav Kubeček, držitel seniorského rekordu, který s časem 8,53 s vybojoval první příčku, jako druhý skončil Lubomír Jokel s časem 12, 82 s a na třetím místě, který zaostal za druhým Lubošem o pouhé tři setiny sekundy, byl Luboš Šikula s časem 12, 85 s. Všichni tři šplhali na tomto závodě celkem pod svoje možnosti, tak doufejme, že na další závody dorazí v lepší formě a ukážou nám, co v nich je. Do této kategorie se zjevně notně připravuje Pavel Coufal, který příští sezonu bude šplhat se třemi zmíněnými. Na dnešním závodě si Pavel, ještě v kategorii Muži, zlepšil své maximum na hodnotu 9,09 s, takže ani Láďa Kubeček nebude mít své jisté. Ovšem zmiňme ještě, že v sezoně 2013 přibude ještě jeden závodník do kategorie senioři, nímž je Omer Saad, který je schopen dávat časy hluboko pod 7,5 s.
Po olympijské disciplíně mužů a seniorů na osmi metrech se představily kategorie šplhající na 4,5 metrech. Jsou jimi tradičně dorostenci, dorostenky a ženy. Nepamatuji, že by se snad nestalo, aby něžné pohlaví převálcovalo, co do počtu závodníků, chlapce, ale zázraky se dějí a letošní Tarzan byl svědkem účasti 4 žen, jedné žačky a pouze dvou dorostenců. Jako první šplhali kluci, kde byl favoritem Karel Janda, jenž potvrdil svou formu a ve čtvrtém pokuse dohmátl v čase 3,10 s, což je jeho osobní rekord a zároveň rekord dorostenecké kategorie, gratulujeme! Téměř stejný čas předvedl i ve vyřazovacím pavouku na Memoriálu BŠ, ovšem jelikož je to mimosoutěžní akce, čas se mu nezapočítal a tak si na Tarzanovi vynikající formu potvrdil. Jako druhý se umístil Jirka Hanus s časem 3,66 s.

Autoři textu: KP, TF




Foto k zobrazení



Žádné komentáře:

Okomentovat